Icon search Icon Facebook Icon instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox BankGiroLoterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?
Woonhuis

Kleine Dijlakker 17

8701 HW Bolsward, FR

Huurprijs per maand
€ 1.560,- excl.
Kleine Dijlakker 17
Huurprijs per maand
€ 1.560,- excl.
Beschikbaar per
01-03-2021
Bouwjaar
1550
Aantal kamers
6 kamers
Oppervlak
351 m2
Buitenruimte
140 m2
Kleine Dijlakker 17

Ruim woonhuis (6 kamers) met bijzonder historisch (winkel)interieur, veel bergruimte, tuin en garage. 

Kenmerken

Algemeen
Huurprijs per maand (excl.)
€ 1.560,-
Glasverzekering
€ 3,60
Beschikbaar per
01-03-2021
Huisdieren
In overleg
Bijzonderheden
Enkele roerende goederen behoren bij het pand. Hiervoor wordt een bruikleenovereenkomst afgesloten.
De museale winkelentree dient als zodanig ingericht te blijven.
Oppervlakten en inhoud
Oppervlak
351 m2
Gebruiksoppervlak
350 m2
Woonoppervlak
190 m2
Overige inpandige ruimte
161 m2
Buitenruimte(n)
140 m2
Externe bergruimte(n)
150 m2
Indeling
Aantal kamers
6
Aantal slaapkamers
3
Aantal badkamers
1
Aantal toiletten
2
Badkamervoorzieningen
Douche, dubbele wastafel
Aantal woonlagen
2
Voorzieningen
garage
Parkeren
Soort parkeergelegenheid
Parkeren eigen terrein

Indeling

Het huis Kleine Dijlakker 17 is een ‘tijdcapsule’ van wonen en werken in het verleden. Het is een van de oudste huizen van Bolsward: de kern van het huis gaat terug tot de eerste helft van de 16de eeuw. In de 18de eeuw was er een bouwbedrijf annex wolkammerij gevestigd. Van 1814 tot 1983 werd in het huis door vijf generaties Albada Jelgersma een handel in drank gedreven, met winkel, distilleerderij, bottelarij en pakhuis.

Begane grond:
Entree via museale winkelruimte (20 m²) met toonbank, drankkast  en marmeren vloerafwerking. In de voormalige winkelruimte bevindt zich een klein kantoortje (7,5 m²). Via het portaal en de achter de winkel gelegen gang komt u in de deftige tussenkamer (25 m²). De kamer is voorzien van een bedstedewand met houtimitatie -bruikbaar als bergruimte-, bespannen behang, een schouw en diverse glas in lood ramen. Achter de tussenkamer bevindt zich de ruime woonkeuken (30 m²) met verhoogd kookeiland. Er is een kookplaat en afzuigkap, voor overige apparatuur zijn opstelplaatsen. De keuken is eveneens  voorzien van een historische bestedewand -bruikbaar als bergkasten- en vanuit de woonkeuken heeft u prachtig zicht op de achtergelegen tuin.

In de achteraanbouw bevinden zich een toilet en een bijkeuken (10 m²) met rode plavuizen, oude servieskast en wasmachine-aansluiting. De voormalige bottelarij/schuur (46 m²) is eveneens bereikbaar vanuit de achteraanbouw en is geschikt als berging (onverwarmd). Vroeger diende deze opslagruimte voor opslag van wijn, port, jenever, cognac, beerenburg en andere dranken.

Achter het pand ligt een ruime tuin (ca. 140) m m²et een hierachter gelegen pakhuis, geschikt als garage voor meerdere auto’s (150 m²) en of opslagruimte welke ook toegankelijk is vanuit de Kerkstraat. De schuur wordt verhuurd in de huidige (ongerestaureerde) staat.

Eerste verdieping:

Op de verdieping bevindt zich aan de voorzijde een voorkamer met een annex en-suite (12,5 m² + 6 m²) voorzien van bespannen behang. Tweede slaapkamer (8 m²) aan de voorzijde en een derde slaapkamer (7 m²) aan de gangzijde met inbouwkast. Moderne badkamer (10 m²) met douche, twee wastafels en wasmachineaansluiting. Aan de overzijde van de gang is in een oude meidenkamer een riant en modern toilet (4,5 m²) gerealiseerd. Aan de achterzijde van de woning bevindt zich een grote kamer (55 m²), de zogenoemde Stinskamer, met bestede en een extra pantry. De 16de-eeuwse constructie van eiken muurstijlen met korbelen en een plafond met moer- en kinderbinten bepalen het karakter van dit vertrek. Grote ramen geven uitzicht op de tuin.

Zolder:
De zolderverdieping is opgedeeld in een voorzolder (35 m²) en een achterzolder (29 m²) geschikt als bergruimte. De achterzolder is bereikbaar via een ladder. In de voorzolder bevindt zich de authentieke meidenkamer welke is afgetimmerd met een houten schotwerk van de rest van de ruimte.

Bijzonderheden:
De winkel mag vanuit het bestemmingsplan niet meer als zodanig worden gebruikt, het pand wordt verhuurd als woonruimte met de mogelijkheid voor kleinschalige bedrijvigheid aan huis (woonhuiscontract). De garage in de Kerkstraat kan niet bedrijfsmatig worden gebruikt en heeft volgens het bestemmingsplan de functie opslag. De museale winkelentree dient als zodanig ingericht te blijven.

In het huis bevinden zich vele bijzondere historische interieuronderdelen, zoals bedstedewanden en servieskast,  en wandafwerkingen, zoals marmer- en houtimitaties. Deze mogen door de huurder niet gewijzigd worden. Huisdieren in overleg.

Locatie:
Het pand bevindt zich in het gezellige historische centrum van Bolsward aan een stadsgracht. Op loopafstand van het gevarieerde winkelaanbod, horeca, etc.

Bolsward is gunstig gelegen aan Rijksweg A7 en kent goede openbaar vervoer verbindingen naar onder andere Leeuwarden. Parkeren kan in de eigen ruime schuur van 150 m² en ook in de directe omgeving (betaald of met vergunning).